2015. február 26., csütörtök

Brunei top 20

Mivel 2 napot eltöltünk Brunei-ben is, gondoltam írok pár sort. Aki a hivatalos infókra kíváncsi, irány vonatkozó szócikke, itt inkább érdekes infókat tüntetnék fel.


1. dacára annak, hogy Bruneit fejlődő országként szokták aposztrolfálni, a helyiek számára ingyenes az oktatás, az egészségügy, alanyi jogon támogatott az étkezés és a lakhatás, valamint nem fizetnek SZJA-t. Bezzeg Magyarország!

2. Hassanal Bolkiah épp az aktuális, országot vezető szultán. Ő a 29. brunei szultán, mellesleg mániákus autógyűjtő, legalább 20 lamborghinije, 160 porschéje, 130 rolls royce-a, 360 ferrárija, 160 jaguárja, 180 bmw-je, 360 bentley-je és 530 Mercije van. De hogy minek? :)

3. Amúgy az ő családja uralkodik Brunei felett már több, mint 600 éve.

4. A szultán teljes neve ez: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. Aki vissza tudja mondani fejből miután hazamegyek, kap valami nagyon értékeset! :)

5. A palotájában 257 fürdőszoba van (amúgy szumma 1788 szoba - összehasonlításként a teljes vatikánban 338)

6. A palotája guiness rekorder lakóingatlan a szumma belső mennyezet négyzetmétert számolva, padlót számolva viszont csak 3. De béna.

7. Őfelsége imád lovaspólózni, ehhez van 200 különleges pónija, amit légkondis istállóban tart.

8. Ez most ismerős lehet: 50. szülinapjára építtetett magának Felcsúton egy stadiont és 17 misit (dollárban) fizetett a megboldogult Michael Jacksonnak, hogy fellépjen. Elvállalta.

9. A szultán volt 1993-ban a világ leggazdagabb embere!

10. A bruneiek nem fognak kezett ellenkező neműekkel. Ez a szokás.

11. Mutatóújjal mutogatni bunkóságnak számít, ezért a hüvelykújjukkal mutogatnak.

12. Mivel rettentő szigorú sharia törvénykezés van, ezért alkohol nyilvános fogyasztását szigorúan büntetik.

13. Brunei 1988-ban vett részt először az olimpián, mondjuk akkor sem sportolókat adtak, hanem egy darab bírót, aki a megnyitón egyedül vonult a brunei delegációban. :)

14. Van egy olyan állatfaj, ami kizárólag Brunei-ben található meg a világon, a Belalong levelibéka (Rhacophorus belalongensis)

15. Brunei (ha a szigeteket nem számoljuk) a világ legkisebb területű országa

16. Brunei legmagasabb hegye 1850 méter magas, a neve Bukit Pagon.

17. Az egész országban 1 darab McDonalds van csak.

18. Létezik Bruneiben egy Qur'an nevű verseny, ahol aki a legszebben olvas és legdallamosabb a hangja, az hátralevő életének minden hónapjában nagyságrendileg 400.000 forintnak megfelelő helyi valutát kap!

19. Brunei csak 1984 január elsején nyerte el a függetlenségét, korábban Britt gyarmat volt.

20. Izraeliek nem léphetnek be Brunei területére (bezzeg az összes EU-s ország vízummentesen!)

Ezt a képet meg most csináltam, a vacsi után sétálgatás közben. Ez nem a palota, "csak egy mecset". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése